GONG KUPKA

 

Zvučna gong kupka je oblik meditacije u ležećem položaju, koji omogućava maksimalno opuštanje, tj. to je oblik joga nidre (budno sanjanje).

Za vrijeme kupke se u pauzama između sviranja gongova sviraju i drugi holistički instrumenti poput tibetanskih zdjela, šamanskog bubnja, shrutija, sansule, ocean druma, kišnog štapa, vjetrenog zvona,...

Svaki sudionik u sebi daje namjeru za kupku. Namjera može biti iscjeljenje nekog dijela tijela, rješavanje neke životne situacije, otpuštanje neke neželjene emocije, ili samo opuštanje. Ako i ne damo namjeru, zvuk gonga će ići na ona mjesta gdje je potrebno.

 

Na kraju sata joge sviram Paiste planetarne gongove:

 

Zemlja- otvara srčanu čakru, uzemljuje, opušta, potiče suosjećanje, ljubav, prihvaćanje, otpušta tugu. Na fizičkoj razini djeluje na pluća, srce i timus.

Merkur- otvara grlenu čakru, potiče kreativnost, komunikaciju i izražavanje sebe. Harmonizira osjećaje i misli, te jača intelekt. Na fizičkoj razini djeluje na štitnjaču, grlo i vrat.

Mjesec- otvara sakralnu čakru, djeluje na otpuštanje vezanosti i strahova iz podsvijesti, potiče strpljivost, samopouzdanje. Na fizičkoj razini djeluje na limfni sustav, reproduktivne i mokraćne organe.                        

 

Tokom kupke zvuk gongova više puta dolazi do vrhunca (ovisno o duljini trajanja kupke), koji je važan za terapijski i transformacijski učinak, jer se upravo tada otpušta najviše strahova (posebno strah od smrti).

Važno je da svatko tko dođe na kupku isključi um, da se otvori i dopusti da zvuk uđe u svaku stanicu tijela i odvede ga na unutarnje putovanje. Ako imamo otpore, krute stavove, i ako teško otpuštamo, zvuk neće moći u potpunosti djelovati.

Svatko na kupki prolazi kroz svoje jedinstveno iskustvo. Otvaranje pojedinih čakri (energetskih centara) može se manifestirati kao:

 

Zijevanje i uzdisanje- korijenska čakra

Mumljanje- sakralna čakra

Smijanje- solarni pleksus

Plakanje- srčana čakra

Kašljanje- grlena čakra

Unutarnje svjetlo- treće oko

Blaženstvo- krunska čakra

 

Nakon sviranje sudionici ostaju nekoliko minuta u tišini, koja je važna kao i samo sviranje, jer se tada integrira sve što smo iscjelili.

Na kraju kupke je važno da se uzemljimo (razgovorom ili masažom stopala), te da pijemo puno vode kako bi se isprali svi toksini iz tijela.

Nije poželjno da odmah nakon gongova jurimo u gužvu!