OPUŠTANJE

 

Živjeti opuštena duha i tijela naše je prirodno stanje.

S obzirom da velik dio vremena provodimo u stanju mentalne napetosti i stresa koje pospremamo u tijelo, svatko ima svoje problematično mjesto. Stres uzrokuje neprekidnu napetost mišića, koja je glavni uzročnik umora i lošeg zdravlja, jer dio energije trošimo na održavanje mišića napetim.

Opuštanje u savasani ('položaj mrtvaca') je vrlo važan dio vježbanja joge, jer oslobađa velike količine energije. Savasana je jedna od najtežih joga vježbi, jer um prirodno skače iz prošlosti u budućnost, s jedne stvari na drugu, pa često u savasani maštamo, stvaramo popise stvari koje moramo učiniti i sl...

Dokle god um radi, svjesnost, unutarnji mir i opuštenost ne mogu se iskusiti. Da bi to iskusili trebamo biti svjesni sebe upravo SADA.

Stres se javlja onda kad mislimo da trebamo biti negdje drugdje, raditi nešto drugo...

I onda, umjesto da živimo u sadašnjem trenutku, stalno žudimo za ciljevima u budućnosti. 

Koncentrirajući se na dah usmjeravamo um u sadašnji trenutak, što nam omogućuje da osjetimo tijelo i da ga svjesno opustimo. Otpuštajući sve vezanosti i stres u savasni, učimo i kako se predati životu.

Osim toga, u savasani se prana distribuira na ona mjesta gdje je potrebno pa se na taj način učinci asana integriraju u sve razine našeg bića.