KUNDALINI YOGA

 

Kundalini energija je energija svjesnosti, naš kreativni potencijal, a većina te energije je uspavana u korijenskoj čakri.

 

Svi oblici yoge imaju za cilj dizanje kundalini energije i razvoj svjesnosti, a razlikuju se po tome koliko vremena je potrebno da se to postigne.

Kundalini yoga najbrže od svih ostalih oblika joge na indirektan i postepen način oslobađa  kundalini energiju, što nam pomaže da u svakodnevnom životu funkcioniramo svjesnije i efikasnije.

Kundalini yoga je dio tantričke tradicije (bijela/desna tantra), i namjenjena je prvenstveno onima koji žele istraživati i transformirati svoju podsvijest.

 

Naša unutarnja dimenzija je slobodna, spontana, ali rijetko život doživljavamo iz te dimenzije.

Umjesto toga, doživljavamo ga kroz podsvjesne emocionalne i mentalne obrasce, koji nam oduzimaju energiju.

Kundalini yogom se stimuliraju različiti dijelovi mozga, presjecaju se stare i stvaraju se nove veze neurona, čime se omogućuje osvještavanje i transformacija podsvjesnih obrazaca, emocionalnih konflikata, ovisnosti i strahova.

 

Svaki sat je tematski, tj.svaki sat radimo na nekom aspektu naše podsvijesti.

 

Glavni dio svakog sata kundalini yoge je kriya.

 

Kriyu čini točno određeni slijed asana, uz koje se primjenjuju vatreno disanje, mudre, mantre i bandhe. Pri ovakvom načinu vježbanja vrlo brzo se aktivira cijelo tijelo, jača se živčani sustav, stimulira se rad svih organa i endokrinih žlijezda.

Intenzivnim čišćenjem nadija (meridijana) i aktiviranjem svih čakri pojačava se protok prane (životne energije) u tijelu, što dovodi do promjena na svim razinama (fizičkoj,mentalnoj, emotivnoj,duhovnoj).

 

 

 

                                                  'One does not become enlightened by imagining figures of 

                                                   light, but by making the darkness conscious.'

                                                                                                                  Carl Jung