Kundalini energija je Izvorna Prana s kojom smo rođeni, energija svjesnosti, naš kreativni potencijal, a većina te energije je uspavana u korijenskoj čakri.

 

Svi oblici yoge imaju za cilj buđenje kundalini energije i razvoj svjesnosti, a kundalini yoga

najbrže od svih ostalih oblika yoge na indirektan i postepen način oslobađa  kundalini energiju, što nam pomaže da u svakodnevnom životu funkcioniramo svjesnije i efikasnije. Namjenjena je prvenstveno onima koji žele istraživati i transformirati svoju podsvijest.

 

Naša unutarnja dimenzija je slobodna i spontana, ali rijetko život doživljavamo iz te dimenzije.

Umjesto toga, doživljavamo ga kroz ograničavajuće podsvjesne emocionalne i mentalne obrasce, koji nam oduzimaju energiju.

Kundalini yogom se stimuliraju različiti dijelovi mozga, presjecaju se stare i stvaraju se nove veze neurona, čime se omogućuje osvještavanje i transformacija podsvjesnih obrazaca, emocionalnih konflikata, ovisnosti i strahova.

Zato je svaki sat tematski, tj.svaki sat radimo na nekom aspektu naše podsvijesti i propitujemo načine kako tumačimo stvarnost.

 

Glavni dio svakog sata kundalini yoge je kriya.

Kriyu čini točno određeni slijed asana, uz koje se primjenjuju vatreno disanje, mudre, mantre i bandhe. Pri ovakvom načinu vježbanja vrlo brzo se aktivira cijelo tijelo, jača se živčani sustav, stimulira se rad svih organa i endokrinih žlijezda.

Intenzivnim čišćenjem nadija (meridijana) i aktiviranjem svih čakri pojačava se protok prane (životne energije) u tijelu, što dovodi do promjena na svim razinama (fizičkoj,mentalnoj, emotivnoj,duhovnoj).

 

 

                                                  'One does not become enlightened by imagining figures of 

                                                   light, but by making the darkness conscious.'

                                                                                                                  Carl Jung