Tokom dana doživljavamo različite stresne situacije i emotivna stanja, koje zbog užurbanog načina života automatski potiskujemo. Sve te potisnute i nerazriješene emocije uzrokuju mentalnu i fizičku napetost, pa se tako u svakoj asani (fizičkoj vježbi) susrećemo sa svime što je u nama kruto, bolno i ukočeno.

 

Vježbanje yoge se razlikuje od većine drugih oblika vježbanja, jer je svrha svih yoga vježbi povećati količinu prane (životne energije) u tijelu. Zato je važno da se vježbe ne izvode mehanički, nego svjesno, s usmjeravanjem pažnje na duboko disanje i na osjećanje tijela, pri čemu je preporučljivo zatvoriti oči kako bi bolje razvili svijest o energijama. 

 

Također, potrebno je znati da se s istezanjem i opuštanjem napetih dijelova tijela i s aktiviranjem unutarnjih organa ponekad može dogoditi da nam izađu van potisnute emocije u vidu nekontroliranog smijanja, plakanja, ljutnje i sl. Neizmjerno je važno da svaku fizičku i emotivnu nelagodu prihvatimo bez prosuđivanja i otpora, s ljubavlju prema sebi.

  

Yogu može vježbati svatko bez obzira na dob, samo je važno da u svakoj asani budemo stabilni, vježbajući u skladu s trenutnim fizičkim mogućnostima.

Ne treba se opterećivati ako nešto ne možemo savršeno izvesti, već uživati u procesu vježbanja!