KAKO IZGLEDA SAT YOGE?

 

 

Na početku sata pjevamo mantru kako bi se povezali sa svojim unutarnjim vodstvom.

Nakon pjevanja mantre radimo pranajamu (vježba disanja), nakon koje lagano razgibavamo tijelo, i tek nakon razgibavanja vježbamo kriyu/asane.

Sat završavamo meditacijom i gong opuštanjem.

 

Tokom dana doživljavamo različite stresne situacije i emotivna stanja, koje zbog užurbanog načina života automatski potiskujemo. Sve te potisnute i nerazriješene emocije uzrokuju mentalnu i fizičku napetost, pa se tako u svakoj asani (fizičkom položaju) susrećemo sa svime što je u nama kruto, bolno i ukočeno.

U asanu ne stavljamo samo fizičko tijelo, već i svijest. Zato je važno da se vježbe ne izvode mehanički, nego s punom svjesnošću i ljubavlju prema sebi, kao meditacija u pokretu.

 

S istezanjem i opuštanjem napetih dijelova tijela i s aktiviranjem unutarnjih organa ponekad se može dogoditi da nam te potisnute emocije izađu van u vidu nekontroliranog smijanja, plakanja, ljutnje i sl. Važno je da svaku fizičku i emotivnu nelagodu prihvatimo bez prosuđivanja i otpustimo je dubokim disanjem, kako bi tijelom nesmetano strujala prana (životna energija).

 

Svrha svih joga vježbi je povećati količinu prane (životne energije) u tijelu, a da bi se to ostvarilo važno je umiriti um. Nemirni um troši pranu, pa da bi ga umirili, u svim asanama usmjeravamo pažnju na duboko disanje i na položaj tijela. Dok zadržavamo položaj preporučljivo je zatvoriti oči kako bi bolje osjetili tijelo iznutra i razvili svijest o energijama. 

 

Važno je da u svakoj asani budemo stabilni, vježbajući u skladu s trenutnim fizičkim mogućnostima. Ako postanemo nestabilni, pokušat ćemo održati ravnotežu stezanjem mišića koji bi trebali biti opušteni, čime ćemo nagomilati napetost.

Nasilno istezanje mišića tokom vježbanja dovodi do ozljeda, čime se ne ostvaruje iscjeljenje organizma. Bol i ozljede troše pranu, jer prana spontano ide na bolna mjesta kako bi ih iscjelila. 

Ne treba se opterećivati ako nešto ne možemo savršeno izvesti, već uživati u procesu vježbanja!