HATHA YOGA

 

Riječ Hatha se sastoji od HA (Sunce) i THA (Mjesec).

Hatha yoga je sporiji i meditativniji način izvođenja vježbi kojima se uravnotežuju yin i yang (ženska lunarna i muška solarna energija).

Bazira se na asanama (fiz. vježbe) i pranajami (vježbe disanja).

 

Dugotrajno sjedenje i stajanje dovode do pritiska na donji dio kralježnice i zdjelicu, što uzrokuje bol i ukočenost. Nedovoljno kretanja usporava cirkulaciju tjelesnih tekućina (koje čine 70% ljudskog tijela!) pa tkiva ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari, neadekvatna prehrana opterećuje jetru i probavne organe, a ako još k tome dodamo i svakodnevni stres…rezultat je bolest.

 

Hatha yogom se pokreće svaki dio tijela, ne zato da bi se povećali mišići i iscrpila snaga, nego da se tijelo polako opušta, isteže i energizira, te da se stimulira protok krvi i limfe kako bi se otklonili toksini.

Asane nenasilno istežu i opuštaju krute i jačaju slabe mišiće.

Zadržavanjem u položaju mišići, tetive, ligamenti i kosti stvaraju nove odnose koji su optimalni za strukturu tijela.

Polagani pokreti i duboko disanje poboljšavaju opskrbu mišića kisikom, te sprečavaju nakupljanje mliječne kiseline u mišićima, pa se nakon vježbanja osjećamo opušteni i puni energije.

 

Stanje kralježnice utječe na funkcioniranje unutrašnjih organa, i obratno.

Zato se posebna pozornost posvećuje kralježnici, koja se pokreće u svim smjerovima.

Redovitim vježbanjem se smanjuju bolovi u leđima, povećava se gipkost kralježnice i pokretljivost zglobova, jača se koštano tkivo, potiče se rad unutrašnjih organa, žlijezda, limfnog sustava. Povećavaju se imunitet i vitalnost, cirkulacija krvi i krvi tlak se normaliziraju, metabolizam se uravnotežuje, te se smanjuje rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, Alzheimerove bolesti.

 

Proces starenja se ubrzava nakupljanjem toksina i posljedično, odumiranjem stanica.

Održavajući tijelo i um 'čistima', yogom također možemo značajno usporiti starenjeJ