HATHA YOGA

 

 

Riječ hatha sastoji se od HA(MjesecTHA(Sunce). 

Hatha yoga je sporiji meditativniji način izvođenja vježbi kojima se uravnotežuju yin yang (muška solarna  ženska lunarna energija). Bazira se na asanama (fiz.vježbepranajami (vježbe disanja).

 

Dugotrajno sjedenje i stajanje dovode do pritiska na donji dio kralježnice i zdjelicu, što uzrokuje bol ukočenostNedovoljno kretanje usporava cirkulaciju tjelesnih tekućina

(koje čine 70%ljudskog tijela!) pa tkiva ne dobivaju dovoljno kisika i hranjivih tvari,

neadekvatna prehrana opterećuje jetru probavne organe, ako još tome dodamo i svakodnevni stres...rezultat je bolest.

 

Hatha yogom se pokreće svaki dio tijela, ne zato da bi se povećali mišići iscrpila snaga, nego da se tijelo polako opušta, isteže energizira, te da se stimulira protok krvi limfe kako bi se otklonili toksini

Asane nenasilno istežu opuštaju krute mišiće jačaju slabe mišićeZadržavanjem položaju mišići, tetive, ligamenti i kosti stvaraju nove odnose koji su optimalni za strukturu tijelaPolagani pokreti duboko disanje poboljšavaju opskrbu mišića kisikom, te sprečavaju nakupljanje mliječne kiseline u mišićima, pa se nakon vježbanja osjećamo opušteni i puni energije.

 

Stanje kralježnice utječe na funkcioniranje unutrašnjih organa, obratno

Zato se posebna pozornost posvećuje kralježnici, koja se pokreće svim smjerovima.

Redovitim vježbanjem se smanjuju bolovi u leđima, povećava se gipkost kralježnice pokretljivost zglobova, jača se koštano tkivo, potiče se rad unutrašnjih organa, žlijezda, limfnog sustava. Povećavaju se imunitet i vitalnost, cirkulacija i krvni tlak se normaliziraju, metabolizam se uravnotežuje, te se smanjuje rizik od srčanih oboljenja, osteoporoze, Alzheimerove bolesti.

 

Proces starenja se ubrzava nakupljanjem toksina, i posljedično, odumiranjem stanica. Održavajući tijelo i um ‘čistima’, yogom također možemo značajno usporiti i starenje:)