DUBOKO  DISANJE  I  PRANAJAMA

 

Dah je nit koja dušu veže uz tijelo.

U svim duhovnim tradicijama disanje je oruđe za postizanje dubokih stanja meditacije i buđenja svjesnosti, jer je disanje najvitalniji način apsorbiranja prane u tijelo.

70% otpadnih tvari iz tijela se uklanja disanjem, stoga je polagano duboko disanje presudno za čišćenje tijela od toksina i za smanjenje kiselosti krvi.

Najveći uzroci plitkog disanja su negativne emocije, stres, pogrbljeno držanje. Male bebe duboko dišu, ali kako odrastamo, zbog emocionalnih konflikata se zatvaramo prema osjećanju pa usvajamo iskrivljene obrasce disanja (plitko udišemo/izdišemo, zadržavamo dah i sl.). Pravilno disanje najviše ometa napetost u području grla i trbuha, jer na tim mjestima najviše zadržavamo osjećaje plača i vrištanja.

Dah je prozor u naš unutarnji svijet; kad disanje postane izrazito kratko i plitko to je znak da se emocije nakupljaju, uzrokujući umor, tjeskobu, PMS, visoki tlak, nesanicu, debljanje, glavobolje, srčana oboljenja...

Budući da se stanje uma odražava u načinu na koji dišemo, iz toga slijedi da upravljajući dahom možemo naučiti upravljati stanjem našeg uma. Svjesno disanje nam omogućava da ostanemo prisutni u sadašnjem trenutku, smireni i koncentrirani, te da steknemo svjesnost o energijama u tijelu. Promatranjem daha čovjek automatski postaje promatrač vlastitih misli i tijela, bez da se s njima poistovjećuje.

 

Svjesno disanje je baza za sve yoga prakse jer kroz dah uspostavljamo prirodni tok prane (životne energije) pa tijelo spontano obnavlja samo sebe.

 

Osim dubokog disanja za vrijeme izvođenja asana, na satu joge se rade posebne vježbe disanja (pranajama).

Svrha pranajame je pročistiti energetske kanale i povećati količinu prane u tijelu. Količina prane kojom raspolažemo određuje način na koji reagiramo na životne situacije; što više prane imamo, lakše se suočavamo sa životnim izazovima. Pranajamom dovodimo pranu u sve dijelove mozga, te povezujemo svjesne i nesvjesne dijelove uma, što dovodi do promjene fizičkog, mentalnog i energetskog stanja tijela. Pranajamom se uklanja nervoza, potiče se lučenje hormona sreće, jačaju se imunitet i živčani sustav...

Akumulacijom prane osjećaj sreće nije više vezan uz vanjske faktore, pa se nakon pranajame osjećamo radosno, opušteno i smireno :)