ŠTO JE JOGA

 

Joga je duhovni put, disciplina za samorazvoj pomoću koje čovjek dolazi u dodir sa samim sobom.

Smatra se božanskom znanošću, jer ju je prema legendi ljudima otkrio bog Šiva kako bi mogli spoznati svoju božansku prirodu.

Riječ joga znači jedinstvo (ujedinjenje); joga nas vodi do spoznaje da je naša individualna svijest jedno s Apsolutnom božanskom sviješću.

 

Joga obuhvaća više pravaca koji se međusobno razlikuju. Neki više daju naglasak na asane (fiz.vježbe koje se izvode statično ili dinamično), drugi na mantre, treći na meditaciju...Međutim, zajedničko svim oblicima joge je da stimuliraju i reguliraju tok energije u tijelu.

 

Um i tijelo su duboko povezani pa nerazriješene emocije pohranjujemo u tijelu.

Sve joga vježbe su psihosomatske jer otvaraju kanal koji povezuje um, tijelo i duh, čime pomažu da se oslobode nakupljene emocije i da svaki dio tijela bude prožet pranom (životnom energijom).

Joga potiče tijelo na samoiscjeljenje, uravnotežuje simpatički i parasimpatički živčani sustav, te lijevu i desnu moždanu polutku, što doprinosi širenju svjesnosti.

Bez obzira koju vrstu joge vježbali, nakon sata ćete se osjećati fizički i psihički bolje, a nakon nekog vremena zamjetit ćete pozitivne promjene i u svakodnevnom životu:).

 

Prvobitna joga praksa opisana u svetim tekstovima pridavala je veliku važnost mantri i zvuku, tako da sve autentične joga vježbe počinju i završavaju sa zvukom.

Zato se na satu joge pjevaju mantre, a kako bi se integrirali učinci fiz.vježbi i pranajame (vježbe disanja), na kraju svakog sata kundalini yoge sviraju se gongovi.