GONG

 

'Zvuk gonga je zvuk Univerzuma'

                                Yogi Bhajan

 

Gong se prvi puta pojavio u brončano doba (oko 3000 god.pr.Kr), u raznim dijelovima svijeta (Indiji, Kini, Japanu, Koreji, Indoneziji, Iranu, Africi, J.Americi). Svirao se u duhovnim ceremonijama, te prilikom umiranja.

U Indiji su ga svirali majstori kundalini joge kako bi potaknuli duboko opuštanje i protok prane (životne energije) u svrhu iscjeljenja i transformacije svijesti.

Kao vrlo moćan rezonantni instrument, gong se sluša drugačije od ostalih instrumenata. Složeni harmonijski nadtonovi koji slijede jedan za drugim u razmjeru zlatnog reza, stvaraju rijeku zvukova koji vode slušača u meditativno stanje, te brišu osjećaj za prostor, vrijeme i ego.

U slušaču se aktivira njegov unutarnji Učitelj, pa svatko iscjeljuje samog sebe, i to na uzročnoj razini. Čak i da začepimo uši, njegov OM zvuk osjetili bismo u čitavom tijelu, jer cijelo naše biće rezonira sa gongom i pritom diže svoju frekvenciju.

 

Zvuk gonga umiruje živčani sustav, harmonizira emocije, dovodi do dubokog opuštanja na svim razinama.

Terapija gongom se također koristi i protiv ovisnosti jer stimulira iste centre u mozgu kao i droga, tj. dovodi do stanja blaženstva (anande), ali bez štetnih posljedica:).

 

Danas se za iscjeljivanje koriste planetarni gongovi, koji su usklađeni na frekvencije rotacije planeta. Svaki planetarni gong ima specifično djelovanje, iako se svaki od njih može koristiti za iscjeljivanje bilo čega.

 

Na kraju sata joge sviram Paiste planetarne gongove:

Zemlja- otvara srčanu čakru, uzemljuje, opušta, potiče suosjećanje, ljubav, prihvaćanje, otpušta tugu. Na fizičkoj razini djeluje na pluća, srce i timus.

Merkur- otvara grlenu čakru, potiče kreativnost, komunikaciju i izražavanje sebe. Harmonizira osjećaje i misli, te jača intelekt. Na fizičkoj razini djeluje na štitnjaču, grlo i vrat.

Mjesec- otvara sakralnu čakru, djeluje na otpuštanje vezanosti i strahova iz podsvijesti, potiče strpljivost, samopouzdanje. Na fizičkoj razini djeluje na limfni sustav, reproduktivne i mokraćne organe.                        

 

'Gong is the sound that projects you out of your realm to the Infinity'

                                                                                       Yogi Bhajan