GONG

 

'Zvuk gonga je zvuk Univerzuma'

                                Yogi Bhajan

 

Prvobitna joga praksa opisana u svetim tekstovima pridavala je veliku važnost mantri i zvuku, tako da sve autentične joga vježbe počinju i završavaju sa zvukom.

Gong se prvi puta pojavio u brončano doba (oko 3000 god.pr.Kr), u raznim dijelovima svijeta (Indiji, Kini, Japanu, Koreji, Indoneziji, Iranu, Africi, J.Americi). Svirao se u duhovnim ceremonijama, te prilikom umiranja.

U Indiji su ga svirali majstori kundalini joge kako bi potaknuli duboko opuštanje i protok prane (životne energije) u svrhu iscjeljenja i transformacije svijesti.

 

Kao vrlo moćan rezonantni instrument, gong se sluša drugačije od ostalih instrumenata. Složeni harmonijski nadtonovi koji slijede jedan za drugim u razmjeru zlatnog reza, stvaraju rijeku zvukova koji vode slušača u meditativno stanje, te brišu osjećaj za prostor, vrijeme i ego.

U slušaču se aktivira njegov unutarnji Učitelj, pa svatko iscjeljuje samog sebe, i to na uzročnoj razini. Čak i da začepimo uši, njegov OM zvuk osjetili bismo u čitavom tijelu, jer cijelo naše biće rezonira sa gongom, i pritom diže svoju frekvenciju. Na taj način se umiruje živčani sustav, harmoniziraju se emocije, duboko se opuštamo na svim razinama.

 

Terapija gongom se također koristi i protiv ovisnosti jer stimulira iste centre u mozgu kao i droga, tj. dovodi do stanja blaženstva (anande), ali bez štetnih posljedica:).

 

Danas se za iscjeljivanje koriste planetarni gongovi, koji su usklađeni na frekvencije rotacije planeta. Svaki planetarni gong ima specifično djelovanje, iako se svaki od njih može koristiti za iscjeljivanje bilo čega.

 

 

'Gong is the sound that projects you out of your realm to the Infinity'

                                                                                       Yogi Bhajan