'Zvuk gonga je zvuk Univerzuma'

                                Yogi Bhajan

 

Gong se prvi puta pojavio u brončano doba (oko 3000 god.pr.Kr), u raznim dijelovima svijeta (Indiji, Kini, Japanu, Koreji, Indoneziji, Iranu, Africi, J.Americi), gdje se svirao u duhovnim ceremonijama.

U Indiji su ga svirali majstori kundalini joge kako bi potaknuli duboko opuštanje i protok prane (životne energije) u svrhu iscjeljenja i transformacije svijesti.

Kao vrlo moćan rezonantni instrument, gong se sluša drugačije od ostalih instrumenata. Složeni harmonijski nadtonovi koji slijede jedan za drugim u razmjeru zlatnog reza, stvaraju rijeku zvukova koji vode slušača u meditativno stanje, te brišu osjećaj za prostor, vrijeme i ego.

 

Zvuk gonga umiruje živčani sustav, harmonizira emocije, dovodi do dubokog opuštanja i stanja blaženstva (anande).

 

Na kraju sata joge sviram Paiste planetarne gongove:

Zemlja- otvara srčanu čakru, uzemljuje, opušta, potiče suosjećanje, ljubav, prihvaćanje, otpušta tugu. Na fizičkoj razini djeluje na pluća, srce i timus.

Merkur- otvara grlenu čakru, potiče kreativnost, komunikaciju i izražavanje sebe. Harmonizira osjećaje i misli, te jača intelekt. Na fizičkoj razini djeluje na štitnjaču, grlo i vrat.

Mjesec- otvara sakralnu čakru, djeluje na otpuštanje vezanosti i strahova iz podsvijesti, potiče strpljivost, samopouzdanje. Na fizičkoj razini djeluje na limfni sustav, reproduktivne i mokraćne organe.                        

 

'Gong is the sound that projects you out of your realm to the Infinity'

                                                                                       Yogi Bhajan